Fitex - Center zdravja

Banner
Preprečevanje disfunkcij organizma pri športnih obremenitvah Natisni

7-1Sodobni šport zahteva od vrhunskega športnika zdrav, uravnotežen organizem in velike funkcionalne rezerve. Da bi pravilno usmerili trening športnika in preprečili negativne reakcije med fizičnimi in psihičnimi obremenitvami, je nujno potreben zdravniški nadzor, katerega sestavni del so včasih tudi zapletene invazivne laboratorijske metode: biokemijske, hematološke, imunološke, spirometrične. Veliko pozornost namenjamo nemotenemu, pravilnemu delovanju dihal, hemodinamiki, sestavi krvi, tkivnemu dihanju. Pogosto pa pozabimo na posebnost zgradbe in razvoja lokomotornega aparata, saj nam mnoge metode niso dostopne, all pa niso dovolj informativne, neinvazivne diagnostične in zdravstvene.

7-2Zaradi zgodnjega ugotavljanja ortopedskih sprememb in posebnosti zgradbe skeleta, organiziramo preventivne preglede otrok. Že pri majhnih otrocih, celo pri dojenčkih v neonatalnem obdobju, lahko ugotovimo spremembe, ki bodo vplivale na razvoj psihično-mentalnih lastnosti in posebnosti značaja človeka (npr. subluksacija v atlanlooccipitalnem segmentu, CO-C1). Določene spremembe zgradbe in anomalije razvoja lokomotornega sistema močno ovirajo izbiro športnih panog, s katerimi naj bi se ukvarjali, ali so celo nezdružljive z vrhunskim športom (npr. t. i. ravna hrbtenica, ploska stopala).

7-3Da bi preprečili poškodbe, povečali varnost in učinkovitost treninga ter zagotovili boljše športne rezultate, so zdravniški pregledi nujno potrebni. Pri fizikalnem pregledu ugotavljamo funkcionalnost vezivnega tkiva, atrofijo in hipertrofijo določenih delov mišičnega sistema ter prisotnost mikro in makro poškodb. S specifičnimi miofascialnimi tehnikami odpravljamo disfunkcije gibanja.

S posebno diagnostiko ugotavljamo tip krvnega obtoka in način delovanja srca.

Razlikujemo 3 tipe krvnega obtoka:
1. hiperkinetični (srčni) tip - neracionalni
2. hipokinetični (žilni) tip - varčevalni
3. eukinetični (mešani) tip - normalni.

Krvni obtok je zelo pomemben v športni medicini, odloča o tem, za katero športno disciplino se bodo odločili mladi športniki in začetniki, bistvenega pomena je za optimalno načrtovanje treninga, dvig rezervnih možnosti organizma. Srčni tip, denimo, je poln moči, ukvarja naj se s težko atletiko, rokoborbo, bodybuildingom, alpskim smučanjem, metanjem diska. Za žilni tip je značilna vzdržljivost, zato naj se loti teka na smučeh, teka na srednje in dolge proge. Mešani tip je kombinacija obojega, moči in hitrostnih lastnosti, zato so kot nalašč zanj tek na kratke proge, skoki v višino in daljino, nogomet.

Dandanes so nam na voljo preproste a učinkovite diagnostične naprave, ki omogočajo neizvazivno meritev 18 kazalcev hemodinamike. Za ugotavljanje delovanja celotnega organizma, endokrinega, imunskega in živčnega sistema ter notranjih organov, uporabljamo unikalni diagnostični sistem, imenovan Perisvet. Z njim ugotavljamo tudi način ustreznega zdravljenja, pa naj bodo to homeopatski preparati, fitoterapija, naravni biokorektorji, manualno zdravljenje ali nemara kvantna terapija.

Kvantna terapija je sodobna, naravna in neškodljiva oblika zdravljenja, temelji na uporabi terapevtskih vplivov majhnih doz elektromagnetnih sevanj, t. i. kvantov. Terapevtsko najbolj učinkovita elektromagnetna sevanja so stalno delujoče magnetno polje, impulzno infrardeče lasersko sevanje, infrardeče širokočrtno visokofrekvenčno sevanje, rdeča in zelena svetloba. Magnetno-infrardeča laserska (kvantna) sevanja delujejo protivnetno, analgetično, imunotropno, protioteklinsko. Tovrstna terapija je zelo učinkovita prav pri zdravljenju športnih poškodb.

S posebno metodologijo (Potemkin L .A., 2001) uporabe kvantne terapije spremljamo in učinkovito korigiramo delovanje različnih telesnih sistemov vrhunskih športnikov in rekreativcev med različnimi obdobji treniranja in življenja. S kvantno terapijo lahko dvignemo odpornost organizma, izboljšamo delovanje imunskega sistema, spodbudimo rezerve metabolizma na celularni in organski ravni.

 

Avtor: mag. A. Veršinin, dr. med., september 2003

 

Kontakt

Ljubljana
Fitex d.o.o. Center zdravja
Email:
info@centerzdravja.net

zz1Dunajska c. 120A
1000 Ljubljana
Tel.: 01 568 40 91
Fax: 01 565 95 36

Laško
Zdravilišče Laško
zzZ
Zdraviliška 4
3270 Laško
Tel.: 03 73 45 772
Tel.: 03 73 45 700

Tel.: 031 566 262
www.zdravilisce-lasko.si

Nazarje
Savinjska cesta 18zz3
3331 Nazarje
Tel.: 041 519 195