Fitex - Center zdravja

Banner
Vedno več športnih poškodb Natisni

zdravnik111Verjetno je vsak človek v svojem življenju imel bolečine v hrbtenici in sklepih. Kakšni so vzroki težav? Kaj se skriva za besedami revma "heksenšus" "muskelfiber"?

Vzrokov je seveda veliko. Razlikujemo več kot 400 revmatskih obolenj, tudi nevrološke in ortopedske spremembe lokomotornega (gibalnega) aparata lahko povzročajo bolečine in nelagodje. Najpogosteje, ko še ni obolenja, na naše počutje vplivajo funkcionalne spremembe gibanja, zaradi nepravilne drže, določenega statičnega položaja, poškodbe... V osnovnem pomenu so funkcionalni bloki omejitev gibljivosti dveh sosednjih vretenc hrbtenice (segment hrbtenice) ali kakšnega posebnega sklepa (kolena, komolca, gležnja...) Omejitev se kompenzira tako, da preide na spodnji in zgornji del lokomotornega sistema.

Tako prihaja do oblikovanja delov telesa z večjo (hipermobilni) in omejeno gibljivostjo (hipomobilni). Hiper- in hipomobilni deli povzročajo raztegljivost mehkega tkiva in kot posledico tega mišično napetost in disbalans. Funkcionalno blokiranje, spremembe biomehanike lokomotornega sistema, lahko povzročajo različne poškodbe in obratno. Poškodbe povzročajo še večje blokade. Pa smo v začaranem krogu. Omenjeni patogenezis je posebej značilen za športne poškodbe, predvsem pri zagnanih začetnikih, saj so le ti izpostavljeni velikim naporom in obremenitvam gibal. Prevelik gibalni napor pri zahtevnem treningu je najbolj nevaren za posameznike z določenimi posebnostmi v zgradbi vezivnega tkiva (hiper- ali hipomobilnost), dednimi spremembami razvoja tkiva (anomalije tropizma), izkrivljeno hrbtenico (skolioza, hiperkifoza, kifolordozna asimetrija...), ki povzročajo nenormalno razliko obremenitve gibalnega aparata.

 

Poškodbe, ki se pojavljajo pri ljudeh, ki se šele začnejo ukvarjati s športom, nastanejo največkrat zaradi nezadostno razvitih mišic, pomanjkanja hitre prostorske orientacije in določenega gibalno-mišičnega ritma (stereotipa).

Funkcionalne blokade lokomotornega sistema pri teh posameznikih povzročajo še večjo dezorientiranost v prostoru in še nepravilnejše delovanje mišičnega sistema. Športniki, posebno vrhunski, imajo ponavadi močno razvite mišice in uravnotežen gibalni stereotip, kar je njihova prednost pred ljudmi, ki se ne ukvarjajo s športom.

sportna-poskodba-2Vendar pri njih prihaja do večjega števila poškodb in obrabljanja sklepov. Zato se pri močnejši obremenitvi lahko pokažejo gibalne spremembe, ki pa v normalnem življenju niso nujno opazne. Po drugi strani lahko opazimo tudi pri veliko mladih športnikih oziroma otrocih, ki se resno ukvarjajo s športom, da nimajo uravnoteženo razvitega mišičnega sistema. Pri treniranju poudarjajo le razvoj določenih mišičnih skupin, medtem ko druge mišice ostanejo slabo razvite.

Tak asimetričen razvoj mišic zelo hitro pripelje do poškodb. Funkcionalne blokade vretenc in sklepov, skrčene in napete mišice in tudi neuravnoteženost mišic, ki kažejo na začetno fazo obolenja in povzročajo težave, lahko odpravimo s kiropraktiko ali manualno terapijo. S posebnimi tehnikami odpravimo težje simptome in tudi akutne bolečine hrbtenice, slabo delovanje notranjih organov, depresij in živčno napetost.

 

Avtor: mag. A. Veršinin, dr. med., april 2000

 

Kontakt

Ljubljana
Fitex d.o.o. Center zdravja
Email:
info@centerzdravja.net

zz1Dunajska c. 120A
1000 Ljubljana
Tel.: 01 568 40 91
Fax: 01 565 95 36

Laško
Zdravilišče Laško
zzZ
Zdraviliška 4
3270 Laško
Tel.: 03 73 45 772
Tel.: 03 73 45 700

Tel.: 031 566 262
www.zdravilisce-lasko.si

Nazarje
Savinjska cesta 18zz3
3331 Nazarje
Tel.: 041 519 195