Fitex - Center zdravja

Banner
Osteopatija – odkrivljanje bolezenskih vzrokov in njihovo odpravljanje Natisni

V zadnjem času je v Sloveniji zelo razširjeno alternativno zdravljenje z rokami. Najbolj znani in priljubljeni sta ameriška in japonska kiropraktika, nekoliko manj znana pa je ruska manualna medicina. Če govorimo o osteopatiji, malokdo, celo izmed zdravstvenih delavcev, pozna to usmeritev zdravljenja. 21. maja letos je v Zdravilišču Laško potekal prvi strokovni seminar iz osteopatije za zdravnike in fizioterapevte v Sloveniji.

 

Udeleženci prvega seminarja iz osteopatije v Sloveniji maja 2004 v Laškem (foto: arhiv Fitex Ljubljana)Utemeljitelj osteopatije je ameriški zdravnik Andrew T. Still (1828-1917), ki je bil udeleženec državljanske vojne »sever –jug«. Bil je globoko razočaran nad takratno medicino, ki skoraj ni mogla pomagati poškodovancem in bolnikom. Ko je bil dr. Still star štirideset let, je zaradi epidemije meningitisa izgubil skoraj vso svojo družino. Takrat je bivši mehanik in kasneje zdravnik utemeljil nov koncept, nov pristop, novo filozofijo zdravljenja.

 

Osteopatija kot stroka temelji na osnovnih znanjih anatomije, filozofije, biomehanike in histologije. Njena osnovna načela so: 1. struktura vpliva in določa funkcijo, 2. organizem je edini sistem, 3. organizem je sposoben samozdravljenja, 4. absolutno pravilo arterij.

 

Dr. Still je zapisal, da zdravilna sila osteopatije izhaja od same narave. Spoznal je, da je to, kar mi imenujemo obolenje, v bistvu le posledica; vse posledice pa imajo vzroke, ki se pojavijo na fizični ravni. Cilj osteopata je odkrivanje vzrokov in njihovo odpravljanje.

Zdravilna moč osteoptije izhaja iz narave. To, kar mi imenujemo obolenje, je v bistvu le posledica, vse posledice pa imajo vzroke, ki se pojavijo na fizični ravni. Cilj osteopata je odkrivanje vzrokov in njihovo odpravljanje.

Specialist-osteopat mora imeti visoko sensorno počutje prstov in dlani. Z minimalnim mehanskim vplivom osteopat preda tkivu bolnika posebno informacijo, ki v živem organizmu povzroči fizikalno kemične, električne, energetske in celo psihoemocionalne reakcije. Osteopat kombinira mehanični vpliv z oscilatornim, energetskim, emoncionalnim in celo kormalnim vplivom.

 

Sodobna osteopatija vsebuje tri usmeritve:

  1. strukturalno – skeletno-mišična, fascialna in dr.: če je struktura telesa oziroma sistem sklepov, mišic in fascij dobro uravnan in pravilno deluje, so telesna tkiva, notranji organi, možbani in živci zdravi, ožilje, limfni sistem in prebavni trakt pa delujejo brezhibno.
  2. kranio-sakralna – lobanjska-križna: kosti lobanje in križ ohranjajo gibljivost, ki je sinhronizirana s prirojeno spontano gibljivostjo možganskega tkiva in likvorja. Ravnoveste v lobanjsko-križnem predelu omogoča vzpostavitev normalne funkcije mišičja, živčevja in notranjih organov.
  3. visceralna: notranji organi imajo zunanjo in notranjo gibljivost; povezani so z žvičevjem in lokomotornim sistemom. Spremembe gibljivosti oziroma funkcije notranjih organov lahko povzročajo bolečino, mišične napetosti, omejitve cirkulacije v različnih delih telesa na razdaljo in obratno.

V Fitexu z različnimi tehnikami uspešno zdravijo revmatične bolezni, ortopedske deformacije, migrene, bolečine v vratu, športne in prometne poškodbe, pomagajo pa tudi motenem delovanju notranjih organov in pri uroloških ter ginekoloških težavah. Ukvarjajo se tudi s preventivno računalniško diagnostiko, s katero ugotavljajo trenutno zdravstveno stanje organizma.

Prva ameriška šola ostepatije je bila z dr. Stillom odprta v letu 1892 v Kirsvillu. Od takrat so njegovi mnogoštevilni učenci značilno dodali teorijo osteopatije in razvili izobraževalno osteopatsko mrežo v državah Amerike, Evrope in tudi Rusije.

 

V dneh od 21. do 25. maja letos je v Zdravilišču Laško v organizaciji Centra zdravja Fitex iz Ljubljane v sodelovanju z Rusko visoko šolo osteopatske medicine (RVŠOM) iz St. Petersburga potekal prvi seminar iz osteopatije v Sloveniji, ki so se ga udeležili zdravniki in fizioterapevti. S tem se osteopatija postopoma uveljavlja tudi pri nas.


Članek objavljen v reviji, pod rubriko Naveti in Oglasi
Ljubljana, 2004

Ogled originalnega članka >>

 

Kontakt

Ljubljana
Fitex d.o.o. Center zdravja
Email:
info@centerzdravja.net

zz1Dunajska c. 120A
1000 Ljubljana
Tel.: 01 568 40 91
Fax: 01 565 95 36

Laško
Zdravilišče Laško
zzZ
Zdraviliška 4
3270 Laško
Tel.: 03 73 45 772
Tel.: 03 73 45 700

Tel.: 031 566 262
www.zdravilisce-lasko.si

Nazarje
Savinjska cesta 18zz3
3331 Nazarje
Tel.: 041 519 195