Fitex - Center zdravja

Banner
Manualna terapija Natisni

Avtor: A.P. - Revija Viva

mag. Andrej J. Veršinin, dr. med. (Foto: Diana Anđelić)

mag. Andrej J. Veršinin, dr. med.


Tehnike zdravljenja

Manualna terapija je del posebne zdravstvene panoge, manualne medicine, ki obsega manualno diagnosticiranje in zdravljenje. To je neinvazivna zdravstvena metoda, pri kateri zdravnik (manualni terapevt) s posebnimi tehnikami vpliva na strukture gibalnega sistema (vretenca, sklepi, miofascialni aparat ...), da bi omilil ali odpravil somatsko disfunkcijo. O tem, kakšne tehnike zdravljenja so v rabi pri manualni terapiji in kaj vse je možno z njo zdraviti, smo se pogovarjali z ustanoviteljem Centra zdravja Fitex v Ljubljani, mag. Andrejem J. Veršininom, dr. med.

V čem je manualna terapija nadgradnja ortopedije in po čem se od nje razlikuje?

Manualna terapija je vsaka oblika zdravljenja, pri kateri terapevt z uporabo rok in strokovnega znanja poskuša odpraviti težave z gibljivostjo in bolečino, okrepiti mišično moč, izboljšati koordinacijo, pa tudi spodbuditi imunski in endokrini sistem, pretok energije itn. ter s tem vzpostaviti optimalno delovanje gibalnega sistema in vsega organizma.

Obstajajo številne zdravstvene metode in tehnike, pri katerih izvajalci uporabljajo umetnost in senzorno sposobnost rok pri zdravljenju. Z zdravniškega zornega kota manualna medicina spada med tovrstne oblike zdravljenja. Naloga ortopedije je korekcija deformacij strukture lokomotornega sistema s kirurškimi metodami (endoproteziranje ...) proteziranjem, orteziranjem in imobilizacijo. Naloga manualne terapije pa je mobiliziranje funkcionalnih sprememb gibalnega aparata in drugih tkiv.

Kdo se lahko ukvarja z manualno terapijo? Ali so to samo zdravniki tradicionalne medicine - ali tudi predstavniki alternativne medicine?

Manualno terapijo lahko opravljajo strokovnjaki z medicinsko izobrazbo oziroma zdravniki, ki se dodatno izpopolnjujejo na področju tehnik manualnega zdravljenja. Dodatna izobrazba obsega poglobljen študij nevrologije, anatomije in biomehanike. Manualne tehnike lahko opravljajo nevrologi, ortopedi in revmatologi.

V Rusiji, od koder prihajam, manualna medicina ne spada v alternativno zdravljenje, ampak je sestavni del rehabilitacijskega programa bolnikov z obolenji gibalnega aparata. Tako je tudi v nekaterih državah Evropske unije. V Sloveniji manualno medicino priznavajo le kot alternativno metodo zdravljenja. Tudi zato, ker ni uradno priznana in ni dovolj uveljavljena, številni izvajalci nimajo ustrezne strokovne izobrazbe, poleg tega ljudje ne razlikujejo med manualno medicino, osteopatijo in kiropraktiko.

Kakšna je razlika med manualno terapijo in sorodnimi metodami, kot sta osteopatija in kiropraktika?

Manualna terapija se od osteopatije razlikuje po strategiji, filozofiji, pristopu k obolenju in izvajanju tehnik zdravljenja. Osteopatija ne zdravi bolezni, temveč išče vzroke obolenja, jih odpravlja in spodbuja organizem k samozdravljenju. Lahko bi dejal, da sta osteopatija in manualna terapija vzporedni zdravstveni metodi, vsaka s svojo filozofijo, svojim pristopom do zdravljenja in svojimi nalogami. Izvajalci obeh metod so visoko izobraženi ljudje. Manualno terapijo izvajajo zdravniki, osteopatijo pa osteopati.

In kiropraktika ...

Za kiropraktike je telo stroj, pri katerem je hrbtenica osnovna povezava med centralnim živčevjem in organizmom, zdravstveno ravnovesje pa je odvisno od gibalne funkcije vretenc. Kiropraktika je metoda z lokalnim vplivom, ki ne išče in odpravlja vzrokov obolenja. Poleg tega ni nujno, da imajo kiropraktiki zdravniško izobrazbo. V nasprotju s kiropraktiki manualno terapijo izvajajo usposobljeni zdravniki, ki s svojim strokovnim znanjem in kliničnim mišljenjem med zdravljenjem ne bi smeli prekoračiti zdravstvenih norm.

Kaj vse zdravi manualna medicina? Kakšne težave imajo ljudje, ki prihajajo v vašo ambulanto?

V Center zdravja Fitex prihajajo bolniki z različnimi težavami, večinoma z revmatičnimi obolenji gibalnega sistema, z vertebronevrološkimi težavami ter z deformacijami hrbtenice in sklepov. Prihajajo tudi bolniki s težavami in boleznimi notranjih organov, pa tudi takšni, ki imajo težave z neplodnostjo, depresijo, glavoboli, živčno napetostjo ... Med pregledi ugotavljam skrite disfunkcije organizma, ki zahtevajo korekcijo.

Kdaj zdravite z manualno terapijo? Kdaj se lahko odločimo za pomoč manualnih terapevtov?

Osebno menim, da alternativna medicina ne obstaja. Obstaja zdravljenje, ki ga izvajajo strokovnjaki s posebnimi metodami in recepturami - in šarlatanstvo. Kar zadeva manualno zdravljenje: k zdravniku - manualnemu terapevtu ali osteopatu - lahko pridejo bolniki z različno patologijo, kot so obolenja in degenerativne spremembe gibalnega aparata in bolezni notranjih organov.

Manualna terapija je primerna za bolnike vseh starosti. Kot sem dejal, lahko manualno terapijo izvaja samo manualni terapevt, zdravnik, ki obvlada anatomijo, nevrologijo, ortopedijo in biomehaniko. Nikakor pa ne smemo na manualno terapijo k izvajalcu brez zdravniške izobrazbe.

 

Kako poškodbe gibalnega aparata, denimo padec na trtico v otroštvu, vplivajo na hrbtenico?

Vsak padec, udarec, telesni pretres, poškodba pri prometni nesreči ali kirurški poseg lahko povzroči spremembo gibljivosti celotnega organizma. Na primer: za človeka je zelo pomembna uravnoteženost funkcionalnih izgibov hrbtenice (lordoza ali ukrivljenost naprej, kifoza ali ukrivljenost nazaj), ki zagotavlja normalno delovanje notranjih organov in sistemov, s tem pa vpliva na vitalnost in kakovost življenja. Sakralno-kokcigealni del hrbtenice je temelj, krmilo, ki prek medenice, kolkov in funkcionalnega mišičnega aparata povezuje ves zgornji skelet s spodnjimi udi ter zagotavlja pokončno držo telesa.

Vsaka poškodba, deformacija križnice ali trtice povzroči spremembo položaja centrov ravnotežja posameznih delov telesa ter posledično spremembe fizioloških izgibov lordoze in kifoze hrbtenice. To lahko sproži močne disfunkcije organizma in notranjih organov ter spremeni obtok, gibljivost in presnovo. Prav to telesno ravnovesje lahko vzpostavimo s tehnikami manualne medicine.

Ali lahko z manualno terapijo za vedno odpravite bolečine v hrbtenici in križu? Koliko obiskov je potrebnih?

V Centru zdravja Fitex se ukvarjamo s kompleksno terapijo, katere osnovni del so manualne metode in osteopatija, ki jih uči alternativna medicina. To je posebno ročno zdravljenje hrbtenice, sklepov in notranjih organov oziroma organizma kot celote. Cilj našega zdravljenja je odpraviti neravnovesja organizma in organov ter spodbuditi imunski sistem, da bo organizem začel pravilno delovati in zdraviti sam sebe. Število obiskov določi zdravnik na osnovi bolezenskih težav. Po končanem zdravljenju vsakemu bolniku priporočim individualne vaje za okrepitev mišičja.

Kakšna je zakonska ureditev manualne terapije v Rusiji, Zahodni Evropi in v Sloveniji?

Manualna medicina v Rusiji ni uvrščena v alternativno zdravljenje, ampak je del rehabilitacijskega programa bolnikov z obolenji gibalnega sistema. Rusija je prva država, v kateri je bila manualna terapija v register zdravniških in farmacevtskih poklicev vključena kot samostojni poklic. Poklic manualnega terapevta je tudi uradno priznan. V nekaterih državah Evrope je osteopatija priznana kot samostojni zdravniški poklic, denimo v Franciji in Veliki Britaniji. V Sloveniji manualna terapija spada k alternativnemu zdravljenju in ni priznana kot samostojna zdravstvena dejavnost.

Kaj menite o tem, da Zakon o alternativnem zdravljenju v Sloveniji kot glavne smeri priznava homeopatijo, kiropraktiko, osteopatijo in akupunkturo, ne pa tudi manualne terapije?

Homeopatija, kiropraktika, osteopatija in akupunktura so znanja, ki jih poučujejo v posebnih šolah in ne na uradnih medicinskih fakultetah. Menim, da bi morale biti osnove manualne terapije vključene v študij na medicinski fakulteti, na oddelkih nevrologije, ortopedije in rehabilitacije. Z manualno medicino se lahko ukvarjajo le zdravniki, usposobljeni za posamezna specialistična področja.

Mag. Andrej J. Veršinin, dr. med., je specialist revmatolog, ortoped. Na moskovskem Znanstvenem inštitutu za revmatologijo je več kot petnajst let deloval kot kirurg artrolog, rehabilitolog in specialist manualne medicine. V Slovenijo je prišel na povabilo svojega dobrega prijatelja. Od leta 1995 uspešno vodi Center  zdravja Fitex v Ljubljani, njegovo podružnico v Zdravilišču Laško in ambulanto v Nazarjah.

 

Kontakt

Ljubljana
Fitex d.o.o. Center zdravja
Email:
info@centerzdravja.net

zz1Dunajska c. 120A
1000 Ljubljana
Tel.: 01 568 40 91
Fax: 01 565 95 36

Laško
Zdravilišče Laško
zzZ
Zdraviliška 4
3270 Laško
Tel.: 03 73 45 772
Tel.: 03 73 45 700

Tel.: 031 566 262
www.zdravilisce-lasko.si

Nazarje
Savinjska cesta 18zz3
3331 Nazarje
Tel.: 041 519 195